Μπορεί οι απεικονίσεις του καπνίσματος να έχουν πλέον απαγορευτεί από πολλά τηλεοπτικά δίκτυα, όμως η εικόνα του ήρωα να ρουφά τον καπνό ενός τσιγάρου παραμένει ιδιαίτερα κινηματογραφική για πολλούς σκηνοθέτες, καθώς δίνει στους χαρακτήρες των ταινιών μια πιο έντονη παρουσία, συχνά κατά τη διάρκεια σκέψεων και εσωτερικής αναζήτησης

Πώς όμως τα κινηματογραφικά συνεργεία καταφέρνουν να πετύχουν το αποτέλεσμα α) χωρίς να παρανομήσουν και β) χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ηθοποιών; Το Upvoted ρώτησε τον Jeff Butcher, έναν έμπειρο prop master που έχει εργαστεί σε ταινίες βουτηγμένες στις παράνομες καταχρήσεις, όπως τα Requiem for a Dream και The Wrestler. Και να τι είχε να πει:

Το τσιγάρο


Μέχρι τη δεκαετία του ’90, όλοι χρησιμοποιούσαν κανονικά τσιγάρα.

“Έπαιρνες απλά τηλέφωνο μια εταιρεία και τους έλεγες ότι θα γυρίσεις μια ταινία για την οποία χρειάζεσαι τσιγάρα και απλά σου έστελναν μια κούτα”, θυμάται ο Butcher. “Για την ταινία Mystery Train, μας έστειλαν μια τεράστια κούτα Silk Cut τα οποία τελικά καπνίσαμε όλοι μαζί”.

Σήμερα, οι περισσότεροι καπνίζουν τσιγάρα από αρωματικά φυτά που κατασκευάζονται από μη εθιστικά φυτικά υλικά τα οποία, ενώ δεν είναι εντελώς αβλαβή, είναι τουλάχιστον μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση. Οι πρωταθλητές καπνιστές του Mad Men προτιμούσαν τα αντίστοιχα της εταιρείας Ecstasy Cigarettes.

Μάλιστα ειδικά φυτικά τσιγάρα έχουν δημιουργηθεί για ορισμένους ηθοποιούς. Για την ταινία Non Stop, το συνεργείο έστριβε τσιγάρα με χαμομήλι για το Liam Neeson.

Η μαριχουάνα

Ο Butcher προτιμά την ψεύτικη μαριχουάνα των International Oddities, έναν “υψηλής ποιότητας, χαμηλής τιμής νόμιμο βλαστό”, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στο Pineapple Express.

Εταιρείες όπως αυτή υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους δίνουν μια φυσική αίσθηση ευφορίας, αλλά τίποτα αρκετά σοβαρό που θα οδηγούσε έναν ηθοποιό στο να καταστρέψει το γύρισμα.

Η ηρωίνη

Πολλές ταινίες επιλέγουν να υπαινιχθούν την ένεση, κόβοντας το πλάνο πριν από την κρίσιμη στιγμή, αλλά όταν σπάνια τη δείχνουν, οι σύριγγες που χρησιμοποιούνται είναι φυσικά ψεύτικες. Το υγρό μπορεί να προστεθεί με τη χρήση CGI στο post-production, ενώ χρησιμοποιούνται πολλές φορές σύριγγες με ελατήρια που τραβούν τη βελόνα στο εσωτερικό αλλά εξακολουθούν να φαίνονται αληθινές.

Η κοκαΐνη

Γάλα σε σκόνη και μαγειρική σόδα ήταν οι δημοφιλείς εναλλακτικές στο παρελθόν, αλλά τώρα η ινοσιτόλη είναι προφανώς η καλύτερη επιλογή αναπαράστασης της κοκαΐνης. Πρόκειται για μια σκόνη βιταμίνης Β η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται συχνά από όσους θέλουν να κόψουν την πραγματική.

Ως βιταμίνη, προφανώς δίνει ένα έξτρα boost ενέργειας, κάτι για το οποίο παρέλειψαν να ενημερώσουν το Mickey Rourke στα γυρίσματα του The Wrestler, με αποτέλεσμα ο ίδιος να ανησυχήσει λίγο. Μετά από 5 λεπτά όλα ήταν μια χαρά.

Close