Αυτό είναι το πιο μυστήριο burger της ανθρώπινης γαστρονομικής ιστορίας. Ο λόγος; Μέχρι τώρα, όσοι θέλησαν να το γυρίσουν στην πιο υγιεινή διατροφή και δοκίμασαν veggie burgers, κατέληξαν στην ίδια ετυμηγορία: κανένα μανιτάρι, κανένα μπιφτέκι λαχανικών, μα τίποτα δε συγκρίνεται με ένα ζουμερό, δίπατο βοδινό μπιφτέκι. Κι ας μην τη γλίτωσε το άτυχο ζώο από το οποίο προήλθε ο κιμάς.

Και μετά, έσκασε μύτη το burger της εταιρείας Impossible Foods.

Impossible Foods | Burger08

Φαίνεται πράγματι σαν ένα συνηθισμένο, ζουμερό burger. Η διαφορά όμως είναι ότι δεν περιέχει ΚΑΘΟΛΟΥ κρέας! Πίσω στο 2012, ένας τυχερός reporter του The Guardian είχε την τιμή να το δοκιμάσει, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι δε θα έγραφε δημόσια τι έφαγε, ποιος το έφτιαξε, ούτε καν τι γεύση είχε.
Impossible Foods | Burger02

Την Impossible Foods την ακούσαμε ξανά όταν το 2015 κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Google εξέφρασε ενδιαφέρον να αγοράσει αυτή τη startup εταιρεία. Μάλιστα ακούστηκε ένα ποσό κάπου μεταξύ $200 και $300 εκατομμυρίων, αλλά τελικά οι 2 πλευρές δεν ήρθαν σε συμφωνία. Τι ήταν αυτό που έκανε το συγκεκριμένο veggie burger να ξεχωρίσει από τις μέχρι τώρα απόπειρες παραγωγής αξιοπρεπούς υποκατάστατου του κρέατος;

Μετά από χρόνια σιωπής, η εταιρεία αποκάλυψε το μυστικό συστατικό: την αίμη (heme). Πρόκειται για μια χημική ένωση που περιέχει ένα ιόν σιδήρου δεσμευμένο στο κέντρο ενός ετεροκυκλικού πορφυρινικού δακτυλίου. ΟΚ, σε απλά λόγια μεταφέρει οξυγόνο σε ζώα και φυτά, δίνοντας τόσο στο αίμα όσο και στους μυς το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους.

Impossible Foods | Burger01

Αποτέλεσμα; Χιλιάδες άνθρωποι δοκίμασαν (χωρίς να το ξέρουν) το burger και δήλωσαν ότι δεν κατάλαβαν καμία διαφορά σε σχέση με το κανονικό κρέας, επομένως η παραγωγή θα μπει σιγά σιγά σε εφαρμογή. Από φέτος το καλοκαίρι, θα μπορεί κανείς να το βρει σε επιλεγμένα εστιατόρια στη Ν. Υόρκη. Και δε θα πληρώσει το τίμημα η συμπαθέστατη αγελαδίτσα.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, “η αγελάδα δε θα αλλάξει ποτέ τα burgers της, ενώ τα δικά μας γίνονται όλο και καλύτερα”…!

Tech Insider

Close