Μόλις ακούσεις τα κάλαντα που δημιουργήθηκαν από Τεχνητή Νοημοσύνη, μάλλον θα αρχίσεις να εύχεσαι για απόλυτα Silent Nights αυτά τα Χριστούγεννα…! Πώς φτάσαμε εδώ; Ερευνητές του Τμήματος Computer Science στο University of Toronto τάισαν με περισσότερες από 100 ώρες pop τραγουδιών ένα νευρωνικό δίκτυο – το οποίο έχει την ικανότητα να μαθαίνει και να λειτουργεί χτίζοντας συνδέσεις στις εισερχόμενες πληροφορίες, περίπου όπως κάνει και ο ανθρώπινος εγκέφαλος

Στη συνέχεια και αφού είχε “μάθει” τη γενική δομή της pop μουσικής, τσέκαραν την ικανότητα του δικτύου να δημιουργήσει ένα τραγούδι βλέποντας μια εορταστική εικόνα (ένα στολισμένο έλατο με δωράκια δηλαδή) μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται “neural story singing”. Το δίκτυο απάντησε:

Και για να ολοκληρωθεί το πείραμα, επέλεξαν ένα ρυθμό ενός beat ανά λέξη, ταίριαξαν τις προτάσεις, κούρδισαν λιγάκι για πιο φυσικό pitch. Το αποτέλεσμα όμως είναι τουλάχιστον περίεργο, καθώς οι ταιριαστές αναφορές στα Χριστούγεννα συνοδεύονται από άσχετους στίχους του τύπου “A hundred and a half hour ago / I’m glad to meet you”. Χλωμό επίσης να ακούσεις στα κάλαντα φράση του τύπου “I’ve always been there for the rest of our lives” με τέτοια ανατριχιαστική ρομποτική φωνούλα, οπότε άκου εδώ (για πρώτη και τελευταία φορά) το πόνημα του A.I..:

Live Science

Close