Η θεμελίωση της λογικής των σύγχρονων μαθηματικών από τους αρχαίους στοχαστές

Η αρχαία Ελλάδα αποκαλείται συχνά το «λίκνο του πολιτισμού» αφού προανήγγειλε πολλές προόδους στη φιλοσοφία, την επιστήμη, τον αθλητισμό, αλλά και τα μαθηματικά. Αιώνες πριν, μια ομάδα αποτελούμενη από επαναστάτες στοχαστές – από το Θαλή, τον Πυθαγόρα, το Δημόκριτο και τον Αριστοτέλη μέχρι τον Ευκλείδη, τον Αρχιμήδη και την Υπατία της Αλεξάνδρειας – διαμόρφωσε τους κανόνες και τη γλώσσα των σύγχρονων μαθηματικών.

Το animation που κυκλοφόρησε το Royal Institution στα πλαίσια του Greek Legacy Masterclass project με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, ζωντανεύει μερικά από αυτά τα βασικά στοιχεία για να αποδείξει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισαν οι αρχαίοι Έλληνες στην ιστορία των μαθηματικών.

Για τους Έλληνες στοχαστές, τα μαθηματικά δεν ήταν απλώς ένα μέσο για τον υπολογισμό ποσών, αλλά ένας τρόπος ελέγχου της πραγματικότητας και κατανόησης της αληθινής φύσης του κόσμου γύρω τους. Πράγματι, ο Πυθαγόρας πιστεύεται ότι επινόησε τις λέξεις “φιλοσοφία” (“η αγάπη της σοφίας”) και “μαθηματικά” (“αυτό που έγιναν αντικείμενο μάθησης”). Με τη σειρά του, ο Ευκλείδης κατέληξε να είναι γνωστός ως ο «πατέρας της γεωμετρίας».

Η θεμελίωση της λογικής των σύγχρονων μαθηματικών από τους αρχαίους στοχαστές

Στο επίκεντρο αυτής της νέας κατανόησης ήταν η έννοια της «απόδειξης», που αναπτύχθηκε από τον Ευκλείδη σε ό,τι συνήθως θεωρείται ως το πιο σημαντικό και επιτυχημένο μαθηματικό βιβλίο όλων των εποχών – τα “Στοιχεία”. Το βιβλίο είναι δομημένο με την αξιωματική μέθοδο, και οι μαθηματικές αποδείξεις ήταν ένας τρόπος ελέγχου υποθέσεων με τη δημιουργία ενός μαθηματικού επιχειρήματος και τη χρήση “αξιωμάτων”.

Είναι αυτή η μεθοδολογία που διαμόρφωσε τη θεμελιώδη γλώσσα και τη λογική των σύγχρονων μαθηματικών σε όλο τον κόσμο. Πράγματι, τα “Στοιχεία” του Ευκλείδη χρησιμοποιήθηκαν ευρέως ως το σπουδαιότερο μαθηματικό βιβλίο μέχρι και την έναρξη του εικοστού αιώνα.

Close