30 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή του ChernobylΤο πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια, στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης / σημερινά Ουκρανικά εδάφη. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.

Video: Time.com

Σήμερα το πρωί οι σειρήνες ήχησαν όπως συνέβη το μοιραίο εκείνο πρωινό, ενώ ακολούθησε πλήθος εκδηλώσεων στη μνήμη των θυμάτων. Οι επιπτώσεις του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνόμπιλ ευθύνονται για δεκάδες επιβεβαιωμένους θανάτους,  με τον αριθμό να εκτιμάται στις 4.000 ανθρώπινες ζωές στη διάρκεια των 3 δεκαετιών που ακολούθησαν, καθώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες συνέχισαν να επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων που ζούσαν κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο για πολλά χρόνια μετά. Μάλιστα τα ραδιενεργά στοιχεία που απελευθερώθηκαν πέρασαν τα σύνορα της χώρας και έφτασαν στην ατμόσφαιρα άλλων 40 χωρών με αποτέλεσμα να εκτεθούν σε αυτά περισσότεροι από 572 εκατομμύρια άνθρωποι. Η εξάπλωση της ραδιενέργειας ήταν ραγδαία:

Το Pripyat και οι γύρω περιοχές εγκαταλείφθηκαν και μετατράπηκαν σε νεκρές ζώνες:30 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή του Chernobyl 30 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή του Chernobyl 30 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή του Chernobyl 30 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή του Chernobyl 30 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή του Chernobyl 30 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή του Chernobyl 30 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή του Chernobyl 30 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή του Chernobyl

Η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη που γεννιούνται ακόμη και σήμερα βρέφη με δυσμορφίες σε περιοχές κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας – η τραγωδία δεν έχει τελειώσει. Οι αρχές κάνουν αγώνα ενάντια στο χρόνο για να ολοκληρώσουν την κατασκευή μιας σαρκοφάγου κόστους 3 δισεκατομμυρίων $  για να στεγάσει το ουράνιο που παραμένει στο εσωτερικό του κατεστραμμένου αντιδραστήρα, ενώ μια μέρα πριν την 30η επέτειο από το ατύχημα, δωρητές από όλο τον κόσμο υποσχέθηκαν ενίσχυση ύψους 100 εκατομμυρίων $ για τη δημιουργία υπόγειας εγκατάστασης ταφής πυρηνικών αποβλήτων. Ωστόσο, οι ειδικοί ανησυχούν ότι ο αντιδραστήρας θα μπορούσε να καταρρεύσει, απελευθερώνοντας ακόμα πιο θανατηφόρα ακτινοβολία στον αέρα.

Close