Είναι πολύ πιθανό να πιστεύεις τουλάχιστον 8 από τους 10 μύθους που περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα, καθώς οι μύθοι σχετικά με τον εγκέφαλο και τις δυνατότητές του είναι εξαιρετικά δημοφιλείς – όπως οι περισσότεροι μύθοι άλλωστε.

Και μερικοί από αυτούς, όπως το ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% των νοητικών μας ικανοτήτων, είναι ελκυστικοί επειδή οι άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν πολύ περισσότερα αν οι ίδιοι προσπαθήσουν περισσότερο.

Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να γίνουμε πιο ευφυείς, αλλά όχι εξαιτίας του μύθου του ορίου του 10%. Διάβασε και μάθε ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς παρανοήσεις σχετικά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο:

1. Ο εγκέφαλος έχει γκρι χρώμα

Σε συνδυασμό με τη συχνή χρήση της ονομασίας “φαιά ουσία”, οι περισσότεροι έχουν τη λάθος εικόνα επειδή οι διατηρημένοι εγκέφαλοι στα εργαστήρια ανατομίας έχουν μόνο σταχτιές αποχρώσεις. Στην πραγματικότητα, ο ζωντανός εγκέφαλος διακρίνεται από λευκό, μαύρο και κόκκινο χρώμα, εκτός από το γκρίζο.

Πηγή

2. Η μνήμη σου αποτελείται από τις εμπειρίες σου

Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε ποτέ να θυμηθούμε ένα περιστατικό τέλεια. Νομίζουμε ότι μπορούμε να θυμηθούμε σημαντικές αναμνήσεις μας ακριβώς όπως θα θέλαμε, αλλά δεν μπορούμε. Με λίγα λόγια κάνουμε πολλά λάθη δημιουργώντας αναμνήσεις.

Πηγή

3. Χρησιμοποιείς μόνο το 10% του μυαλού σου

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη για αυτό. Αντίθετα, τα brain scans αποκαλύπτουν πως, ό,τι κι αν κάνουμε, ο εγκέφαλός μας είναι πάντα δραστήριος.

Πηγή

4. Τα παιχνίδια ευφυίας σε κάνουν εξυπνότερο

Όταν παίζεις τέτοια παιχνίδια, δε γίνεσαι εξυπνότερος. Απλά γίνεσαι καλύτερος σε αυτά τα παιχνίδια και μόνο.

Πηγή

5. Το IQ σου είναι σταθερό και παραμένει το ίδιο όσο ζεις

Στα καλά νέα, μπορείς να αναπτύξεις την ευφυία σου κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Η παγίδα είναι ότι το εγχείρημα δυσκολεύει όσο μεγαλώνεις, οπότε ξεκίνα νωρίς.

Πηγή

6. Το μυαλό σου λειτουργεί καλά υπό πίεση

Οι προθεσμίες μπορεί να σου δίνουν ένα έξτρα κίνητρο για να κάνεις κάτι, όμως το στρες δεν κάνει καλό στο μυαλό. Όταν νιώσει πίεση, ο εγκέφαλος την αντιμετωπίζει απελευθερώνοντας ορμόνες που ενισχύουν την παραγωγικότητα για πολύ λίγο. Μακροπρόθεσμα όμως, βλάπτουν τα εγκεφαλικά σου κύτταρα.

Πηγή

7. Το ανθρώπινο είδος έχει το μεγαλύτερο εγκέφαλο

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο της φάλαινας, αλλά μακράν πιο εξελιγμένος. Οι ικανότητες έχουν σημασία, όχι το μέγεθος, ξεπεράστε το.

8. Τα συναισθήματα είναι επιζήμια για τη λήψη αποφάσεων

Αν αφαιρέσουμε τα συναισθήματα από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Ο συνδυασμός και η ισορροπία είναι πάντα η ενδεδειγμένη λύση.

Πηγή

9. Τα Ω3 και όλα αυτά τα λιπαρά κάνουν καλό στον εγκέφαλό σου

Φυσικά η σωστή διατροφή βοηθά στην καλή λειτουργία και του εγκεφάλου μεταξύ άλλων, δεν υπάρχει όμως μέχρι σήμερα κάποια επιστημονική απόδειξη σύνδεσης της υγείας του με τα καλά λιπαρά. Πάρε όσες κάψουλες θέλεις, δε θα γίνεις εξυπνότερος…

Πηγή

10. Η εγκεφαλική βλάβη είναι μόνιμη βλάβη

Η εγκεφαλική βλάβη είναι σοβαρή και είναι ίσως το χειρότερο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί καθώς η ανάκαμψη είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Όμως δεν είναι μόνιμη.

Φαίνεται ότι το μυαλό μας είναι εξαιρετικά καλό στην επισκευή του εαυτού του – στο βαθμό που μπορεί να αναγεννηθεί. Είναι η διαδικασία που ονομάζουμε νευρογένεση.

Πηγή

Αφού άντεξες και διάβασες όλη τη λίστα, οι γνώσεις σου εμπλουτίστηκαν. Η ευφυία σου; Μακάρι να ήταν τόσο απλό… 😛

Via: StoryPick

Close